Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

reggae - (Jamaicaanse popmuziek)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

reggae zn. ‘Jamaicaanse popmuziek’
Nnl. reggae ‘Westindische popmuziek’ in een zeldzame combinatie van calypso en reggae [1977; Soester Courant], reggae met Nederlandse teksten [1983; Reinsma 1984], reggae, muzieksoort die op Jamaica is ontstaan [1984; Reinsma 1984].
Ontleend aan Engels reggae, reggay ‘Jamaicaanse muziek en dans’ [1968; OED]. Verdere herkomst niet duidelijk. Wrsch. is er verband met Jamaicaans-Engels rege-rege, ‘rel, ruzie, protest’ [1967; OED3], een variant van raga-raga ‘id.’, letterlijk ‘vodden, lompen, voddige kleding’; raga-raga is een reduplicerende vorm van Engels rag ‘vod, lomp, oude lap’, dat verwant is met → ruig ‘borstelig’ en → rooien ‘uit de grond trekken, ontwortelen’.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

reggae [type muziek] {na 1950} < engels reggae, herkomst onbekend; de muziek stamt van Jamaica, dus wellicht gaat de naam terug op een inheems woord.

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2007), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Supplement, Stellenbosch

reggae s.nw.
Tipe musiek met 'n sterk polsende maat.
Uit Eng. reggae (1968).
Die herkoms van Eng. reggae is onseker, maar dit kom miskien uit Jamaikaanse Eng. rege-rege 'baklei, oproer'.
Ndl. reggae (ná 1950).

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

reggae (Engels reggae)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

reggae [reggee:] ritmische, tamelijk monotone popmuziek afkomstig uit Jamaica, waarbij de melodielijn wordt aangegeven door de bassectie, en de gitaar alleen de ritmische ondersteuning doet. Veelal met teksten over uitbuiting en het verlangen terug te keren naar Afrika. Veel invloed van Rasta’s/Rastafari’s: aanhangers van een plaatselijke religie die o.a. een strikte levensstijl, het roken van ganja (een drug) en een dreadlock-kapsel voorschrijft. Vooral Bob Marley (1945-1981) en zijn Wailers maakten reggae in de jaren zeventig populair in Europa. In Nederland had Doe Maar groot succes met zijn op reggae geënte muziek.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

reggae moderne muziek van Jamaicaanse afkomst 1982 [R84] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

reggae (← Eng.), van oorsprong Jamaicaanse muziek, verbonden met de rasta(fari)*-cultus, met een monotoon en repetitief ritme. Bekendste vertegenwoordiger van het genre was Bob Marley, overleden in 1981. Sinds ca. 1968. Eind jaren zeventig ook bij ons populair geworden.

‘Reggae’ verwijst naar het ‘rastafarisme’. Het rastafarisme heeft aanvankelijk een religieuze inhoud. (Fenomenen van de jeugdcultuur (meerdere auteurs, 1989)
Halverwege de jaren zeventig komt ‘reggae’ in de mode. Reggae is voornamelijk een ritme, afkomstig uit de muziekcultuur van Jamaica. (Ed van Eeden en Peter Nijssen: Jong in de jaren ‘70, 1993)
En zo komt het dat ik op mijn oude dag liever naar de jonge reggae-sterren ga kijken dan naar de roots-mannen van toen. (De Morgen, 09/04/97)
Behalve het feit dat alle reggae tot in het absurde op reggae lijkt, is de muziek verweven met een buitenissige religie die de voormalige en ook al dode Ethiopische keizer Haile Selassie als een Messias vereert. (Vrij Nederland, 09/08/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal