Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

radiateur - (afkoeltoestel in auto- of vliegtuigmotor)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

radiateur zn. ‘afkoeltoestel in auto- of vliegtuigmotor’
Nnl. radiateur ‘afkoeltoestel in automotor’ [1915; Centrum], ‘afkoeltoestel in vliegtuigmotor’ [1930; Tilburgse Courant].
Ontleend aan Frans radiateur ‘id.’ [1897; TLF], eerder al ‘voorwerp dat uitstraalt’ [1877; TLF]: de radiateur straalt warmte uit aan de omgevingslucht om daarmee afkoeling van de motor te realiseren. Het Franse woord is een afleiding van radiation ‘straling’, dat is ontleend aan Latijn radiātiō ‘id.’, afleiding van radiāre ‘uitstralen’, afleiding van radius ‘straal, spaak van een wiel’, zie → radius.
In dezelfde betekenis kwam aanvankelijk ook de nevenvorm radiator [1900; Kampioen] voor, naar het voorbeeld van Engels radiator ‘radiateur’ [1900; OED]. Deze vorm verouderde algauw. Het Engelse woord betekent ook ‘verwarmingstoestel’ en is in die betekenis ontleend als → radiator.
Lit.: Kampioen: De Kampioen; orgaan van de Algemeene Nederlandsche Wielrijders-Bond 17, 206

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

radiateur (Frans radiateur)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut