Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

pispot - (pot om in te urineren; (vanwege de vorm) bras van de bezaansroede)

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

pispot ‘pot om in te urineren; (vanwege de vorm) bras van de bezaansroede’ -> Deens † pissepotte ‘pot om in te urineren’; Frans dialect pissepot, pihe-pot, pichepot, pispǫ; pišpǫté ‘pot om in te urineren; inhoud daarvan’; Baskisch pispot, pixapot ‘pot om in te urineren’ ; Russisch pispot, píspod ‘bras van de bezaansroede’; Indonesisch pispot ‘pot om in te urineren; oliespuit; olie verversen’; Ambons-Maleis pispot ‘pot om in te urineren’; Jakartaans-Maleis pispot ‘pot om in te urineren’; Kupang-Maleis pispot ‘pot om in te urineren’; Madoerees pispot, pespot ‘bak om in te urineren, waterpot’; Menadonees pispot ‘pot om in te urineren’; Ternataans-Maleis pispot ‘pot om in te urineren’; Sranantongo pispatu ‘pot om in te urineren; iemand die zich alles moet laten welgevallen’; Sarnami pispátu ‘po’.

N. van der Sijs (2006), Klein uitleenwoordenboek, Den Haag

pispot. Sinds de middeleeuwen was het gebruik van een pispot normaal. Nederlanders namen de pispot mee naar de landen waar zij zich tijdelijk vestigden. Hierdoor kent het Sranantongo de pispatu en het Indonesisch de pispot voor 'kamerpot'. Verschillende informanten wijzen er echter op dat het woord pispot in het Indonesisch een nieuwe betekenis erbij heeft gekregen. Een lezer schrijft dat hij pispot is tegengekomen in de betekenis 'oliespuit', een ander heeft langs de weg pispot gelezen in de betekenis 'olie verversen' (in het Indonesisch is vaak geen verschil te zien tussen zelfstandige naamwoorden en werkwoorden). Dat het bakje voor de oude olie (die daar met een straaltje in loopt uit een plastic buisje uit de motor) pispot heet, is vanwege de vormgelijkenis.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut