Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

pijnpunt - (pijnlijke punt)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

pijnpunt, vooral in de politiek: knelpunt; probleem; pijnlijk punt. Een pijnpunt wegmasseren betekent ‘een knelpunt uit de weg ruimen’ (De Jong en Prins, 1997).

Wie de perikelen rond de maandenlange kabinetsformatie volgde, kon ook bij andere binnenhovelingen wat bijleren. Een der mooiste nieuwe woorden was ‘pijnpunt’. Dat is de verse naam voor een zeer lastig probleem waar je niet over kan praten zonder een breuk te wagen en die je ook moeilijk uit de weg kan gaan. Noem het ‘pijnpunt’ en het wordt weer wat bespreekbaar en je kan het op een wachtlijst zetten, tot het Programma verder zinvol wordt ingevuld. (Gaston Durnez in Nederlands van Nu, maart/april 1982)
Via flankerend beleid kunnen we bijdragen aan de pijnpunten. (De Volkskrant, 02/05/87)
Een aantal ‘pijnpunten’ was met behulp van de VVD van tafel geveegd: werklozen komen niet, zoals het kabinet voorstelde, een half jaar eerder in de bijstand terecht; de hoogste inkomens moeten hun eigen tariefsverlaging betalen; de koopkracht van de minima komt niet in gevaar. (Elsevier, 09/04/88)
Zijn pijnpunten heeft hij op een schrijfbloc opgeschreven; dat bevordert een soepel verloop van het gesprek. (Vrij Nederland, 15/01/94)
Het proces zal niet onbekommerd verlopen. Er zijn ‘pijnpunten’ en ‘zorgen’ bij de sociaal-democraten. (De Volkskrant, 02/09/94)
De lidstaten kennen drie pijnpunten: geld, leger en rechtbanken. (Elsevier, 28/06/97)
Op een geheime locatie worden twee dagen lang de ‘pijnpunten’ doorgenomen. (NRC Handelsblad, 10/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut