Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

piercing - ((het aanbrengen van een) ringetje door een lichaamsdeel)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

piercing (Engels piercing)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

piercing (het aanbrengen van een) ringetje door een lichaamsdeel 1983 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

piercing (← Eng. ‘doorboren’), het aanbrengen van ringen door de huid heen. Meestal door oorlellen, maar vanwege het erotische aspect zijn tepels, schaamlippen en voorhuiden eveneens in trek. Inheemse volkeren piercen zichzelf al sinds mensenheugenis. Als vorm van lichaamskunst is piercing aan de westkust van de Verenigde Staten al populair sinds het begin van de jaren tachtig.

Piercing. Oorlelletjes werden al jaren doorgeprikt om er iets aan te hangen, nu zijn de tepels aan de beurt (van mannen). Mode afkomstig uit de San Francisco-‘scene’. (Hans Ferrée: Het trendletter ABC, 1983)
Nu is er niet veel kennis van de punkbeweging voor nodig, om te zien dat het uiterlijk van een aantal leden van de motorbende opvallend veel overeenkomst vertoont met de extremiteiten waar de punks patent op hadden: hanekammen, fel gekleurd haar, make up, en versieringen die rechtstreeks uit de sm-winkel kwamen zoals kettingen, ringen en ander ijzerwerk dat in de huid gestoken kon worden. Die nadruk op ‘piercing’ verklaart dat het belangrijkste wapen in Mad Max 2 de pijl en boog is, waarbij de pijlen uiteraard, van metaal zijn. (De Volkskrant, 01/02/92)
Sinds VPRO’s ‘Onrust’ een uitzending wijdde aan lichaamskunst in de Amerikaanse rock-scene, is body piercing, het doorprikken van lichaamsdelen, een geliefd gespreksonderwerp op verjaardagsfeestjes. (Opzij, juni 1993)
De zanger heet Mike Patton en vorig jaar had hij nog piercings door neus en wenkbrauw. (Oor, 10/07/93)
Door tepel of tong. En de eikel of schaamlippen natuurlijk. Wenkbrauwen en navels zijn de trends. Piercings heb je als sieraad of voor de sex. (Nieuwe Revu, 22/10/93)
Babs zucht eens diep en nipt pipsjes van haar Cola-Light. Lang blond haar, heldere oogopslag. De bovenste twee knopen van haar 501 staan open. Eindelijk heeft ze haar felbegeerde navelpiercing. (Elsevier, 23/07/94)
Kale kop, oversizede, militant aandoende kleding, T-shirt met maatschappij-kritische print, gympies, een enkele piercing en een zwart kruis met stift aangebracht op de rug van de hand, soms getatoeëerd. (HP/De Tijd, 13/09/96)
Maar sinds vetbetaalde fotomodellen er uit moeten zien als derderangs dakgootjunks en sinds piercing een algemeen geaccepteerde vrijetijdsbesteding voor brave huisvaders is geworden, is het onderscheid tussen gevaarlijke beeldende kunstexperimenten, vuilnisvatbewoners en trendy design ver te zoeken. (Oor, 22/03/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut