Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

paparazzo - (opdringerige persfotograaf)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

paparazzo [opdringerige persfotograaf] {na 1950} < italiaans paparazzo, naar de achternaam van een fotograaf in de film La Dolce Vita van Fellini (1960).

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

paparazzo s.nw. (dikw. in die mv. paparazzi)
Fotograaf wat bekendes voorlê en dikw. onwetend fotografeer.
Uit Eng. paparazzo (1968).
Eng. paparazzo uit It. paparazzo.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

paparazzo (Italiaans paparazzo)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

paparazzo opdringerige persfotograaf 1985 [De Coster 1999] <Italiaans

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

paparazzo (← Ital., naar de naam van de fotograaf die voortdurend Anita Ekberg achtervolgt in de film La dolce vita uit 1960 van Federico Fellini; die naam naar Ital. dialect ‘zoemend insect’; mv. paparazzi), opdringerige fotograaf; iemand die eropuit is schandaalfoto’s te maken voor zijn krant. Meestal gaat het om een freelancer. De paparazzi kwamen in 1997 in een kwaad daglicht te staan toen prinses Diana verongelukte in Parijs. Het auto-ongeluk zou te wijten zijn geweest aan achtervolgende persfotografen.

Na enkele weken begonnen de lezers echter schriftelijk en telefonisch te morren over de wijze waarop de prins door de paperazzi werd achtervolgd. (NRC Handelsblad, 14/12/85)
Het dieptepunt in de carrière van Boy George is vastgesteld op een foto: de engel van de vierkleurenpop liet zich door de paperazzi betrappen op het cultiveren van een baard. (Humo, 05/06/86)
Honderden paparazzi op zoek naar een spook. (Het Parool, 20/06/87)
Wimbledon was de mooiste dag uit haar leven, zegt ze. Niet omdat zij veelvuldig in beeld kwam. Ook niet omdat ze door de Britse paparazzi als het snoepje, als de ‘darling’ van het toernooi werd gekoesterd. (Elsevier, 21/12/96)
Madonna die voor het eerst in het openbaar verschijnt sinds de bevalling? Er is geen paparazzo die dat wil missen. (Nieuwe Revu, 02/01/97)
Concetta’s moeder en levensgezellin van de gangsterbaas, Antonia Bagarella, had afgelopen jaar de Italiaanse pers gevraagd haar door de paparazzi opgejaagde gezin met rust te laten. (De Morgen, 19/07/97)
Ze opereren als commando’s. Ze duiken plotseling op, schieten iedereen en verdwijnen weer. De paparazzo is de keerzijde van de roem. (HP/De Tijd, 05/09/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut