Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

onderkant - (sociaal zwakkeren)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

onderkant voors.
Onder.
Uit die s.nw. in die konstruksie (aan die) onderkant van. Onderkant as voors. word reeds so in vroeë Afr. deur Wikar (1779) gebruik (Boshoff - Nienaber 1967).

S.P.E. Boshoff en G.S. Nienaber (1967), Afrikaanse etimologieë, Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns

onderkant: die ontw. v. onderkant uit (aan die) onderkant van tot voors. soos by anderkant (q.v.), weer eens te sien by Wik en Trig by wie ondersk. onderkant en onderkand (Scho TWK/NR 7, 2, p. 15 en lRo T DLT 253).

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

onderkant (van de samenleving), eufemistische aanduiding voor de sociaal zwakkeren van de maatschappij.

De PvdA-bewindslieden hebben een grote geestelijke omwenteling doorgemaakt. Hun wereldbeeld is cynischer geworden. Ze zien de ‘mensen aan de onderkant’ niet meer als zielepieten over wie hun partij zich moet ontfermen. (Vrij Nederland, 05/10/91)
Daarmee werden twee mythes, voor zover nog nodig was, doorgeprikt: dat rechts extremisme per definitie impopulair is en dat de ‘onderkant van de samenleving’, die juist de sociaal-democraten zeer ter harte gaat, links is. (NRC Handelsblad, 08/10/93)
De PvdA heeft zich te lang opgesteld als de kampioen van de ‘onderkant van de samenleving’. (Vrij Nederland, 14/12/91)
De OESO-landen staan voor de vraag hoe zij de onderkant van de samenleving onderhouden. (NRC Handelsblad, 04/06/93)
Bisschop Muskens van Breda zal zich in het gesprek dat hij binnenkort heeft met premier Kok opstellen als ‘woordvoerder van de mensen aan de onderkant van de samenleving’. (Trouw, 20/09/96)
Liever zie ik beleid voor de mensen aan de onderkant en voor de middengroepen gelijk opgaan, maar als het moet, ga ik voor de onderkant een paar jaar in de oppositie. (Elsevier, 23/11/96)
Dat programma ‘Veldpost’ van ons, over de onderkant van de samenleving, waarin Muskens dat zei over dat brood, dat trekt steeds meer kijkers. (HP/De Tijd, 29/11/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut