Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

nerd - (onhandige, saaie jongen)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

nerd, nurd: (Eng., uitgesproken [neurt]), een moeilijk vertaalbaar begrip uit de computerwereld en de jeugdtaal. Het wordt zowel negatief (mietje*, kneus*, vakidioot*) als positief (een bolleboos of computerprofessor) gebruikt. Het clichébeeld van een nerd is een jongeman met bril en pukkels, met een schichtige blik en een duidelijk aanwezige zweetgeur; het sulletje dat bij gym altijd als laatste wordt gekozen: een saaie vent dus. De moderne nerd vind je echter vooral terug in cybercafés. Vrouwelijke nerds zijn moeilijker te herkennen. In 1998 verscheen van de hand van Max de Bruijn het ‘Handboek voor de nerd’. De oudste vindplaats van het woord in Amerika is in 1957. De term raakte evenwel pas echt populair in de jaren zeventig (bij ons eind jaren tachtig). Volgens sommigen zou dit te wijten zijn aan het veelvuldig gebruik ervan in de televisieserie ‘Happy days’. Een der hoofdfiguren, Fonzie, zou het woord meer dan eens in de mond genomen hebben. De herkomst van nerd is echter onduidelijk. Sommige lexicografen zien er een variant in van de slangterm nert (uit de jaren veertig), op zichzelf al verwant met nut (gek). Volgens anderen zou het om een nonsenswoord gaan, bedacht door Theodor Geisel, in zijn boek ‘If I ran the Zoo.’

Erg veel meer dan het basisstramien van een adolescentenklucht over nerds (nono’s luidt de aardige Nederlandse vertaling) versus bullebakken om de gunst van wandelende barbiepoppen heeft California Man niet om het lijf. (NRC Handelsblad, 20/08/1992)
Een nul valt niet in de smaak bij Ter Braak. Hij is naar de mening van Ter Braak een nerd en wordt daarom onder het thema van de avond, ‘de zee’, benoemd tot kwal. (Nieuwe Revu, 28/09/1994)

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

nerd (Engels nerd)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

nerd onhandige, saaie jongen 1994 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

nerd (← Eng.; uitgesproken [neurt]), een moeilijk vertaalbaar begrip uit de computerwereld en de jeugdtaal. Het wordt zowel negatief (mietje, kneus) als positief (een bolleboos of computerprofessor) gebruikt. Het clichébeeld van een nerd is een gebrilde en gepukkelde jongeman met een schichtige blik en een duidelijk aanwezige zweetgeur. Vrouwelijke nerds zijn moeilijker te herkennen. In 1998 verscheen van de hand van Max de Bruijn het Handboek voor de nerd.

Een nul valt niet in de smaak bij Ter Braak. Hij is naar de mening van Ter Braak een nerd en wordt daarom onder het thema van de avond, ‘de zee’, benoemd tot kwal. (Nieuwe Revu, 28/09/94)
Want hoe zeg je ‘Ik wil een blonde, dominante man met spierbundels als kabels’ tegen een donkere ‘nerd’ van anderhalve meter hoog? (HP/De Tijd, 17/03/95)
Nerd (zaadje). Archetype van de slimme, fanatieke computeraar: brildragend, voorzien van rekenliniaal en een vierkleurenballpoint in de borstzak, en gekleed in een wit overhemd. Nerds mochten vroeger hoogstwaarschijnlijk nooit meevoetballen op straat wegens een vreemde motoriek en een te natuurkundige benadering van het balspel. Daar stond tegenover dat nerds op de middelbare school erg geliefd waren als buurman tijdens wiskundeproefwerken. Hoewel nerds van oudsher altijd een beetje lacherig werden behandeld, zien we de laatste tijd een herwaardering voor dit type computeraar. Dit is vooral te danken aan de opper-nerd, Bill Gates, die inmiddels de rijkste man van de VS is. (Henk Rijks: Cybertalk, compulingo en netiquette, 1995)
De computer is een spiritueel apparaat geworden. In de jaren negentig is de computer niet meer het speelgoedje voor de ‘nerds’, een kille doos die hoogstens een handige hulp in de boekhouding is. (De Volkskrant, 19/10/96)
‘En dan: een quiz met Frank Masmeijer!’ ‘Ja, die verschrikkelijke nerd!’ (Nieuwe Revu, 27/12/96)
Bladen als ‘Wired’ en ‘Blvd.’ sieren niet alleen de leestafel van de voormalige ‘nerds’, maar ook van account-managers bij reclamebureaus, directeuren en opinieleiders. (Elsevier, 18/01/97)
De treurigste man is echter de nerd, die het liefst in een condoomachtig pak met sensoren zou willen kruipen, zodat hij een computervrouw met digitale borsten kan opvrijen. (HP/De Tijd, 14/03/97)
De nieuwe Larry gaat lustig verder op platgetreden paden. Dit is nog altijd het ultieme nerd-spel; voor miljoenen nerds en tieners is het een levenswijze. (Computer Magazine, april 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut