Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

momentum - (beslissend ogenblik)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

momentum, vooral in politiek taalgebruik: gunstige toestand, ontwikkeling.

De partijen zullen in de komende weken hun rol moeten kiezen. Dat wordt schipperen tussen principes en praktische bezwaren, en de angst om voor een politiek broddelaar te worden uitgemaakt; iemand die de tekenen des tijds niet verstaat. Stel je voor dat je het ‘momentum’ niet grijpt (het ‘momentum’ is een woord in opkomst), dat kan je over vier jaar worden nagedragen als er weer op de WAO moet worden bezuinigd. (Vrij Nederland, 18/09/93)
‘De politiek is onberekenbaar,’ schetst hij de mogelijkheid dat Peters’ aversie tegen wetgeving als een boemerang terugkomt. ‘Het gaat nu goed met de economie, dus is er geen monumentum om te sleutelen aan wetgeving.’ (Trouw, 04/07/97)
Bonnier toonde zich tevreden dat het bedrijf de opgaande lijn weer te pakken heeft. ‘Het jaar was wat sloom begonnen maar nu hebben we momentum gevonden.’ (De Volkskrant, 01/08/97)
Maar om de een of andere reden is er nooit genoeg momentum geweest om deze plannen hier door te voeren. (HP/De Tijd, 06/03/98)
De ultieme symboliek en dramatisering van een in wezen banaal fait divers hebben een momentum gecreëerd dat, mits er handig op wordt ingespeeld, de hele beeldvorming over het politieke landschap drastisch kan wijzigen. (De Morgen, 28/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut