Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

mie - (chinese vermicelli)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

mie 1 zn. ‘chinese vermicelli’
Nnl. hiertoe neemt men een pond mie [1872; Indisch kookboek].
Ontleend aan Hokkien-Chinees (zuidelijk Min-dialect, het belangrijkste Chinese dialect dat in Indonesië werd gesproken) mi of eigenlijk n ‘tarwemeel, deeg van tarwemeel’ (Mandarijn: miàn). Zie ook → bami.
Lit.: Indisch kookboek ..., door eene Indische dame (z.a., 1872), Nijmegen, 9

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

mie: homoseksueel. Verkorting van mietje*. Aanduidingen voor vrouwen worden vaak gebruikt om homoseksuele mannen mee aan te duiden. Zie bijvoorbeeld ook nicht*. In het homojargon komt mie vaak voor in samenstellingen. Zo spreekt men bijvoorbeeld over een kantoormie, een kunstmie of een relmie.

Weet je, laffe mie, wat de voorzitter wel heeft gezegd? (Boudewijn Büch, Links, 1986)
De wereld is bont als een narrenpak, ik weet het. En er zullen waarachtig wel ouwe mieën bestaan die de Griekse beginselen zijn toegedaan alleen maar omdat mama de navelstreng te laat heeft doorgeknipt. (Humo, 27/09/1990)

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

mie (Hokkien mi)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut