Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

masala - (Indisch specerijmengsel)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

massala [Indisch specerijmengsel] {1944} < hindi (garam) masala [(heet) specerijmengsel].

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

J. van Donselaar (1989), Woordenboek van het Surinaams-Nederlands, Muiderberg

masa’la (de), geel poeder bestaande uit een mengsel van gedroogde en verpulverde of gemalen zwarte peperkorrels, gemberwortel, mosterdzaad, kruidnagelen, kaneelschors en kaneelbast. Uit de keuken dringt de scherpe geur van vis die gebakken wordt in kokosolie en masala (Vianen 1969: 106). - Etym.: H. Ook in het E van Guyana en W.I. eilanden (C&L). - Zie ook: curry*.

ma’sala-, als eerste lid van een samengest. zn. waarvan het tweede lid een vleessoort is, duidt erop dat deze met m. bereid is: Roti* wordt gegeten met masala-kip of masala-rund of masala-geit of schapevlees (S&S 99).

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut