Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

macro - (reeks instructies om geregeld terugkerende handelingen op een computer te verrichten)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

macro ‘computerprogrammaatje’ (Engels macro)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

macro reeks instructies om geregeld terugkerende handelingen op een computer te verrichten 1986 [Mini/micro computer dec. 12, 41] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

macro, computerprogrammaatje of een reeks van voorgeprogrammeerde toetsaanslagen waarmee binnen een specifiek programma bepaalde handelingen erg snel kunnen worden verricht.

Met ‘macro’s’ kunnen we ‘short cuts’ maken, dat wil zeggen ons een hele omweg besparen. Stel u voor dat u voor uw correspondentiebrieven een vast briefhoofd met logo en aanhef gebruikt. Die kunt u met één toetsaanslag te voorschijn roepen en dat is echt praktisch. (De kunst van domme computers, 1988)
Op het gebied van spreadsheets bestaat de mogelijkheid tot uitwisseling, eveneens door de hoge mate van comptabiliteit met Lotus 1–2–3, waarbij zelfs de makro’s uitwisselbaar zijn. (Mens en Wetenschap, nr.1/1992)
Natuurlijk is ook Office 97 weer vergeven van de wizards, de al dan niet uitgebreide macro’s die arbeidsintensieve of moeilijke taken voor u uitvoeren, en waarbij u alleen een aantal parameters hoeft in te stellen. (PC-Active, februari 1997)
Een tweede mogelijkheid is het automatiseren van steeds terugkerende handelingen met behulp van macro’s. (Computer! Totaal, maart 1997)
WordPerfect was het eerste programma voor de massamarkt dat daaraan iets probeerde te doen, met behulp van macro’s: gebruikers konden reeksen toetsaanslagen die zij veel gebruikten (bijvoorbeeld een aanhef boven een brief) opnemen en aan een toetscombinatie binden. (NRC Handelsblad, 25/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut