Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

lounge - (comfortabele zitruimte)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

lounge zn. ‘comfortabele zitruimte’
Nnl. lounge “overdekte hal in hotel” [1926; Kramers II], een aangename lounge met vele en zachte zetels, waarin diverse dames en heeren ... met elkaar zitten te keuvelen [1947; WNT Aanv.].
Ontleend aan Engels lounge ‘comfortabele zitruimte’ [1881; OED], uit algemener ‘plaats om te luieren’ [1775; OED], afleiding van het oorspronkelijk Schotse werkwoord lounge ‘luieren’ [1508; OED], van onzekere verdere herkomst. Mogelijk is het ontleend aan Frans s'allonger ‘languit liggen, zich uitstrekken’, bij Oudfrans alongier ‘verlengen’ [ca. 1160; Rey], afleiding van long ‘lang’, zie → lang. Minder waarschijnlijk is afleiding (met volksetymologische invloed van long ‘lang’) van Vroegnieuwengels lungis ‘lui persoon’ [ca. 1560; OED], dat via Middelfrans longis teruggaat op de Latijnse naam Longinus van de Romeinse soldaat die een lans in de zij van de gekruisigde Christus stak (OED).
loungen ww. ‘zich aangenaam ontspannen in een stijlvolle omgeving’. Nnl. ga gezellig loungen op een leren bankstel [1996; Parool], 'Loungen' is het nieuwe toverwoord [1998; NRC], loungen is overigens een vorm van ‘hangen met een drankje’, een huiskamergebeuren dat kennelijk ook in de politiek ingeburgerd is geraakt [2000; Nieuwsblad van het Noorden]. Ontleend aan Engels lounge ‘luieren’, zie boven.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

lounge [hal van hotel] {1926-1950} < engels lounge, van to lounge [luieren], etymologie onbekend.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

lounge hal van hotel 1926 [KWT] <Engels

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut