Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

logopedie - (stem- en spraakkunde)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

logopedie zn. ‘stem- en spraakkunde’
Nnl. een internationaal congres voor logopaedie en phoniatrie [1924; NRC], logopedie [1926; NRC].
Wetenschappelijk neologisme, in 1924 als Duits Logopädie geïntroduceerd door de Oostenrijkse arts Emil Fröschels (1884-1972), grondlegger van de spraak- en stemgeneeskunde. Het is gevormd uit Grieks lógos ‘woord’, zie → -logie, en paideía ‘vorming’ bij paĩs (genitief paidós) ‘kind’, zie → pedo-.
De logopedie is het behandelen van stoornissen in de communicatie, met name spraak-, stem-, taal- en gehoorstoornissen en primaire mond- en keelfunctiestoornissen. Het is een paramedische wetenschap en ze onderscheidt zich daarmee van het medische specialisme foniatrie.
De term wordt gebruikt in o.a. Duitsland, Zwitserland, Italië, Nederland en België, maar in Frankrijk en in de Engelstalige gebieden zijn Frans logopédie, Engels logopedics ongebruikelijk; daar wordt deze wetenschap meestal orthophonie resp. speech therapy genoemd.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

logopedie [spraakverbetering] {logopaedie 1926-1950} gevormd van grieks logos [het gesproken woord] + paideia [opleiding] (vgl. pedagoog).

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

logopedie spraakverbetering 1929 [KWT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut