Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

limbo - (Limburger)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

S.P.E. Boshoff en G.S. Nienaber (1967), Afrikaanse etimologieë, Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns

limbo [+]: growwe katoenstof (vroeër d. Natalse handelaars gebr.); S.A. Eng. (wsk. ook Afr.) limbo uit Zu. u(lu)-lembu, “spinnerak; moeselien” (v. Doke-Vil).

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

limbo: (jeugdtaal) Limburger; soms specifiek voor een Limburgse student. Vaak met de ondertoon van ‘dom iemand’. Jongeren spreken ook over brabo’s, ito’s, joego’s, rotto’s en dorro’s. De Limburgse popgroep Rowwen Hèze (die in het dialect zingt) wordt wel eens spottend Los Limbos genoemd (naar analogie van de succesrijke Amerikaanse tex-mexband Los Lobos). De trein van Maastricht naar Heerlen heeft als bijnaam de limbo-expres. In Eindhoven heet de weg waarlangs Limburgse studenten van de TU naar de trein lopen het limbopad. Limburg wordt ook vaak spottend Limbabwe genoemd, naar analogie van Zimbabwe en met de ondertoon van ‘achterlijk, ongeciviliseerd’. Ook onder Vlamingen is een Limburger synoniem van ‘iemand die traag van begrip of dom is’.

En daarbinnen zijn dan weer de mensen die zo’n beweging dragen: oude actievoerders die de Vondelstraat nog hebben meegemaakt en jonge ‘limbo’s’ net uit Brabant of Limburg, het haar tot op de wortels kaal geschoren en tot alles bereid wat God verboden heeft. (NRC Handelsblad, 02/11/1985)
Onder de troonpretendenten bevinden zich nogal wat Limbo’s, zoals de autochtone bewoners de Zuidnederlanders noemen die een onevenredig aandeel in de scene hebben. (Elsevier, 08/11/1986)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

Limbo, informeel en denigrerend voor ‘Limburger’; vnl. studententaal.

Onder de troonpretendenten bevinden zich nogal wat Limbo’s, zoals de autochtone bewoners de Zuidnederlanders noemen die een onevenredig aandeel in de scene hebben. De harde kern praat met een zachte g. (Elsevier, 08/11/86)
De wraak van de gezette cineast was helemaal zoet toen 06 naar voren werd geschoven als Oscar-kandidaat, met voorbijgaan aan Theu ‘limbo’ Boermans’ 1000 Rozen. (Esquire, november 1994)
Bekentenis van een Limbo: je kunt de man uit het carnaval halen, maar je haalt het carnaval niet uit de man. Het blijft een kwestie van cultuur. (Nieuwe Revu, 25/02/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut