Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

laptop - (draagbare computer)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

laptop (Engels lap-top)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

personal computer (pc) [huiscomputer] (1981). In 1981 brengt IT-bedrijf IBM de eerste personal computer op de markt: een kleine computer voor eigen gebruik. Tot die tijd worden computers, doorgaans grote en dure apparaten, bijna alleen door bedrijven gebruikt. De pc verovert vrij snel zowel de persoonlijke als de zakelijke markt en verandert de werkverdeling in de wereld grondig. Een groot aantal leenwoorden, vrijwel allemaal uit het Engels, zijn aan de pc te danken, zoals chip, deleten, formatteren, hacker, hardware, laptop, microprocessor, printer, resetten, server, software, systeemanalist, updaten, whizzkid. Een deel van de computerterminologie wordt na een tijdje vernederlandst, denk aan beeldscherm, dat monitor vervangen heeft, besturingssysteem voor operating system, harde schijf voor hard disk, muis voor mouse, tekstverwerker voor wordprocessor, toetsenbord voor keyboard en uitdraai voor print-out.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

laptop draagbare computer 1986 [Sanders 2001] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

laptop (← Eng. ‘schoot’), draagbare computer. Werkt op batterijen die na langdurig gebruik (ca. 10 uur) moeten worden opgeladen. Een lapcomputer is vooral geschikt voor mobiele beroepen (journalisten, vertegenwoordigers). Groot nadeel van het apparaat zijn de vaak afwijkende standaards voor stekkers in het buitenland. Dat geeft problemen bij het inpluggen. Laptops zijn ook veel duurder dan bureau-pc’s. De term dateert van ca. 1986. → notebook*, palmtop*.

Toshiba annonceert twee kleuren ‘laptopjes’. Een laptop is een schootcomputer (U weet wel, zo een die in een aktentas past). (Mens en Wetenschap, nr. 6/1989)
De laptop is een portable computer die zo klein is dat hij op de ‘lap’ (op schoot) gebruikt kan worden. Niet elke laptop werkt op batterijen. Een notebook is iets kleiner dan een laptop en heeft als buitenmaten de omtrek van een vel A4-papier. (PC Koop, nr. 5/1995)
Ze had een tekstverwerker. En een laptop. (Lévi Weemoedt: Overal wat, 1995)
Interessanter is het luxe-segment: een compleet opgetuigde laptop met ingebouwde CD-ROM-speler kost in Amerika de helft. (HP/De Tijd, 24/05/96)
Hoe vaak heb ik niet stiekem zitten lachen om mannetjes-in-de-trein met een laptop op hun lap. (Computer Info, oktober 1996)
Buurvrouw wil een laptop kopen, omdat ze denkt dat het aan haar levensgeluk bijdraagt. (HP/De Tijd, 25/10/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut