Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

lappenmand - in de uitdrukking hij is in de lappenmand

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

lappenmand* in de uitdrukking hij is in de lappenmand [hij is een beetje ziek] {1861} wil eig. zeggen, dat hij in de mand ligt van het herstelwerk, vgl. in België lapmand.

Idioomwoordenboeken

F.A. Stoett (1923-1925), Nederlandsche Spreekwoorden, Spreekwijzen, Uitdrukkingen en Gezegden, drie delen, 4e druk, Zutphen

1343. Hij is in de lappenmand,

d.w.z. hij is een weinig ongesteld; hij zit in de kazemat of is in de potten-bank; eig. ligt in de mand om gelapt, hersteld, opgeknapt te worden; ook: hij is in de voddenmand. Zie Harreb. II, 10 a en Onze Volkstaal I, 212: in de lapmand zijn, ongesteld zijn; Waasch Idiot. 388; Antw. Idiot. 746; Opprel, 69 a: in de lappemande zijn, voortdurend ongesteld zijn; Teirl. II, 200: in de lapmande liggen, ziek zijn (niet veel waard zijn); Welters, 101: In de lapmand zitten, onpasselijk zijn; Breuls, 93: Er is in de lappekurf; zie ook Ons Volksleven VIII, 228; Nkr. IX, 10 Juli p. 6: Sterk was-ie nooit geweest. Elken winter ging-ie minstens 'n paar weken de lappenmand in; Haagsche Post, 1918, p. 52 k. 2: Zooals gezegd: de voetbalsport ligt in de lappenmand, de wintersport viert hoogtij. In Friesland zegt men hy is yn 'e miezel of yn 'e lapdoaze; hy is yn 'e fisel, hij is in den vijzel, onder geneeskundige behandeling; en van een vrijster, die geen kans meer heeft om te trouwen: de faem is yn de fodkoer (= voddenmand; zie Nav. 44, 60). Synoniem met onze uitdr. is ook het Zaansche: hij leit in den kattebak (Boekenoogen, 406) en het Westvlaamsche in slavent liggen (De Bo, 1030; Schuerm. Bijv. 301).

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut