Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

krijgsheer - (militair bevelhebber die optreedt buiten het centrale gezag van zijn land)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

krijgsheer (← Eng. warlord ← Dui. Kriegsherr), militair bevelhebber die optreedt buiten het centrale gezag van zijn land. Oorspronkelijk had het woord betrekking op de Chinese burgeroorlog 1916–1918; tegenwoordig ook t.a.v. landen als Somalië en Joegoslavië.

Nu hebben die onderhandelaars in het recente verleden meermalen laten blijken sneller een afspraak te kunnen schenden dan te tekenen. Hetgeen iets zegt over het gebrek aan oprechtheid waarmee die heren toch al aan de onderhandelingstafel zitten. Dan getuigt het toch wel van bijzonder weinig realisme te verwachten dat de krijgsheren serieus meedoen aan onderhandelingen over vrede in het voormalige Joegoslavië, als met het bereiken van die vrede zij onmiddellijk zouden moeten opgepakt en aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. (Trouw, 26/02/93)
In Mogadishu heeft iedereen zich voorbereid op een represaille-actie van de VN-macht tegen krijgsheer Aidid, die ervan wordt beschuldigd zondag 23 Pakistaanse blauwhelmen te hebben laten doodschieten. (De Volkskrant, 11/06/93)
‘Alle ingrediënten zijn aanwezig om een tweede Somalië of Liberia te worden, waar krijgsheren in hun eigen gebieden de dienst uitmaken,’ schreef de regeringsgezinde krant The Standard deze week. (Trouw, 13/09/96)
Als ‘Mister Ten Pct.’ gaat hij er ongestoord door het leven en dwingt hij als een krijgsheer tegen vergoeding bescherming af. (De Morgen, 28/01/97)
De actie van krijgsheer Bachram Saidov is ingegeven door het feit dat zijn broer, Rezvon, zich nog altijd over de grens op Afghaans grondgebied bevindt. (Trouw, 07/02/97)
Ter afsluiting van zeven jaar burgeroorlog houdt Liberia morgen presidentsverkiezingen. Grootste kanshebber is krijgsheer Charles ‘Ghankay’ Taylor. (NRC Handelsblad, 18/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut