Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

koppen - (berichten; als titel van een artikel hebben)

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

koppen ‘aderlaten, door het zetten van laatkoppen bloed aftappen’ -> Javaans (di)kop ‘een kop gezet krijgen (verkoudheidsbestrijding)’; Kupang-Maleis kop ‘een kop gezet krijgen met een glas (verkoudheidsbestrijding)’; Menadonees kop ‘aderlaten’; Papiaments kòp (kop) ‘aderlaten’; Sranantongo kopu ‘aderlaten’.

koppen ‘een bal met het hoofd terugstoten’ -> Balinees ngekop ‘een bal met het hoofd terugstoten’; Papiaments kòp ‘een bal met het hoofd terugstoten’.

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

koppen, in journalistenjargon als werkwoord: berichten; laten weten; als titel van een artikel hebben.

Zou de nieuwe betekenis van het woord ‘koppen’ al opgenomen zijn in de binnenkort te verschijnen nieuwe uitgave van de Grote Van Dale? Ik lees het pas de laatste tijd ongeveer elke dag in de krant; het is, als ik mij niet vergis, ook een echt krantenwoord, maar het is mij alweer ontgaan wie ermee begonnen is. (HP/De Tijd, 28/08/92)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut