Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

kebab - (aan pennen geroosterde stukjes vlees)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

kebab [aan pennen geroosterde stukjes vlees] {na 1950} < turks kebap [idem], verkort uit şiş kebabi, şiş [braadspit], kebabi < kebap [geroosterd vlees] < arabisch kabāb [idem].

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

kebab s.nw.
Sosatie.
Uit Eng. kebab (1813).
Eng. kebab uit Turks kebap.
Ndl. kebab (ná 1950).

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

kebab (Turks kebap)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

kebab aan pennen geroosterde stukjes vlees 1976 [Complete kookboek voor de goede keuken] <Turks

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

kebab (← Arab.), kleine stukjes geroosterd en aan pennen geregen lams- of schapenvlees met groenten en specerij. Sinds het begin van de jaren tachtig in onze taal doorgedrongen. Voor het eerst opgenomen in de Hedendaagse Van Dale uit 1984. Volgens Marlies Philippa (Koffie, kaffer en katoen, 1989) hebben wij dit gerecht leren kennen via de Turkse gastarbeiders. Zij introduceerden de sjiesj kebab, de aan een pen geroosterde kebab.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut