Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

kathalzen - (zich afsloven, reikhalzen)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

kathalzen* [zich afsloven, reikhalzen] {1658 als ‘tobben’; de betekenis ‘reikhalzen’ 1887} vgl. hoogduits katthalsen, die Strebekatze ziehen, verouderd nederlands kattrek, kathalstrek [een spel waarbij twee mannen op handen en voeten met een touw om hun halzen elkaar moesten proberen omver te trekken].

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

F. Debrabandere (2007), Zeeuws etymologisch woordenboek: de herkomst van de Zeeuwse woorden, Amsterdam

kathalzen ww.: doodslaan. In het Zeeuws blijkbaar volksetymologisch opgevat als ‘een kat om hals brengen’. In het Ndl. betekent het werkwoord ‘zich uitsloven (vero.); redetwisten; overgeven’. Het woord gaat terug op een oud volksspel waarbij twee mannen met een touw om de hals elkaar omver moesten proberen te trekken; in het Duits die Strebekatze ziehen.

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

kathalzen ‘zich afsloven, reikhalzen’ -> Deens kathalse ‘verwoede pogingen doen’.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal