Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

jetskiën - (watersport met jetski)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

jetskiën, het beoefenen van de watersport waarbij men zich voortbeweegt met een jetski*.

Wie per se wil, kan ook jetskiën in het oerwoud. (Elsevier, 27/07/91)
Jetskiën. Een watersport waarbij men zich voortbeweegt met behulp van een JETSKI. Men kan zowel toertochten maken als deelnemen aan wedstrijden, die bestaan uit snelheidsraces en behendigheidsproeven. Men kent de volgende wedstrijdcategorieën: de RUNABOUT, de SKIKLASSE en de SPORTKLASSE, die zijn onderverdeeld op grond van de cilinderinhoud van de krachtbron. Tot de wedstrijduitrusting behoort o.a. een valhelm, een bril en een wetsuit. De bestuurder van een jetski dient te beschikken over een vaartbewijs. Het jetskiën is ontstaan in de VS en halverwege de jaren tachtig populair geworden in West-Europa. De overkoepelende Nederlandse organisatie is de HJSBA, in België ressorteert het jetskiën onder de BJSBA. (Prisma Vakwoordenwboek Sport, 1994)
Het gemeentebestuur van Eilat doet zijn best: toeristen kunnen sinds kort jetskiën en parasailen... (HP/De Tijd, 12/12/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut