Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

japneus - (scheldwoord)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

japneus: (in Vlaanderen, vnl. Antwerpen) fanatiek katholiek. Ook wel: japstok of japper. De oorsprong van dit scheldwoord ligt in de haven. Toen de eerste Japanse schepen daar aanlegden, vonden de Antwerpenaren de Japanners zo grappig dat de (Antwerpse) benaming japanezen voor Japanners al snel werd toegepast op aanhangers van de conservatieve partij. Van japanees naar japneus was maar een kleine stap. Zie ook jap*.

Meer dan 500 japneuzen, die met u vroeger in de handen gekletst hadden, waren opgeroepen om te komen fluiten. (J. van Rijswijck, Dicht- en Prozawerken. Deel 3, 1885-1893)
‘Japneus’ is een typisch Antwerpse scheldnaam voor ‘aanhanger van de katholieke partij’: niemand is erg zeker over de oorsprong van deze leuke spotroep. (flaptekst van Georges Ade, Uit het schrijfboek van een japneus, 1988)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut