Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

invullen - (inhoud geven aan iets)

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

invullen ‘een leeg vak vullen met tekst’ -> Ambons-Maleis infel ‘het invullen van cijfers op een staat’; Kupang-Maleis infel ‘het invullen van cijfers op een staat’; Menadonees infel ‘het invullen van cijfers op een staat’; Ternataans-Maleis infel ‘het invullen van cijfers op een staat’.

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

invullen, nader inhoud geven aan iets; uitwerken, realiseren; nauwkeurig omschrijven; vervullen. Informeel.

Het was nog onduidelijk hoe volgend jaar voor 600 miljoen gulden aan bezuinigingen moest worden ingevuld. (NRC Handelsblad, 19/11/81)
Evenzeer ging vervelen het overmatig gebruik van het werkwoord ‘invullen’ in een ‘zeer’ ruime betekenis: het ‘invullen’ van een baan, het ‘invullen’ van een werkprogram, soms zat dat ‘invullen’ erg dicht bij ‘uitwerken’. (J.G.A. Thijs: Taal ter sprake, 1984)
Laten we nu eerst maar eens die klus van zeventien miljard van de tussenbalans op een serieuze manier invullen. (De Volkskrant, 12/04/91)
Tessel en ik praten allebei veel. Ad ’s-Gravesande kwam ooit met het idee naar aanleiding van dat gekwek van ons een programma te maken. ‘De dames Blok’. Maar we zijn er nooit uitgekomen hoe we dat verder zouden invullen. (HP/De Tijd, 08/01/95)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut