Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

intranet - (besloten computernetwerk)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2007), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Supplement, Stellenbosch

intranet s.nw.
Private of korporatiewe rekenaarnetwerk wat die reëls en voorskrifte van die internet gebruik.
Uit Eng. intranet (1979).
Eng. intranet is na analogie van internet van intra- gevorm, met lg. uit Latyn intra- 'aan die binnekant, binne', so genoem omdat die rekenaarnetwerk binne 'n bepaalde maatskappy gebruik word.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

intranet besloten computernetwerk 1996 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

intranet, besloten computernetwerk dat gebruik maakt van de internettechnologie, zoals navigatiesoftware, zoekprogramma’s, nieuwsgroepen*, mail enz. Intranet is dan ook een geschikte manier om documentatie en informatie binnen de interne organisatie te distribueren. De voordelen van Internet* komen hierdoor binnen het bereik van elke onderneming.

Ook bij Shell en KLM wil men met een intranet de onderlinge band tussen de verschillende vestigingen versterken. (Elsevier, 05/10/96)
Sterk in opkomst zijn de zogeheten intranetten: interne bedrijfsnetwerken die gebaseerd zijn op Internet-technologie. Netscape verkoopt nu al meer dan de helft van zijn serversoftware voor gebruik in zulke intranetten. (Windows Magazine, herfst 1996)
Intranetten kunnen volgens Microsoft ondersteuning bieden aan alle mogelijke zakelijke toepassingen. (Computer thuis in bedrijf, nr. 8/1996)
Een intranet krijg je als je Internet-technologieën toepast op een intern bedrijfsnetwerk (LAN of WAN). (Computer Magazine, november 1996)
Als Internet het modewoord was van 1995, bleek ‘intranet’ — een gesloten bedrijfsnetwerk op basis van Internet — dat in 1996. (DS Magazine, 27/12/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut