Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

indoor- - (overdekt, niet buiten)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

indoor bn. ‘overdekt, niet buiten’
Nnl. indoor- ‘in een overdekte ruimte (van sport), overdekt (van sportfaciliteiten)’, in samenstellingen: deze indoor-training gelegenheid [1930; Groene Amsterdammer], indoor-golf ‘miniatuurgolf, binnenshuis gespeeld’ [1931; Kramers II], het NK-indoor ‘het Nederlands Kampioenschap (atletiek) op een overdekt terrein’ [1990; NRC].
Ontleend aan Engels indoor ‘in een overdekte ruimte, niet buiten (van sport- en andere amusementsactiviteiten)’ [19e eeuw; OED], eerder ook al ‘binnenshuis’, gevormd uit in ‘in’ en door ‘deur’, zie → in en → deur.
In het vormen van samenstellingen concurreert indoor(-) in het Nederlands met het oudere zaal-, zoals in zaalvoetbal enz., en ook met overdekt, zoals in overdekt of indoor zwemmen. In combinatie met vreemde woorden lijkt indoor de voorkeur te genieten: indoor skating, indoor snowboarden, indoor atletiek etc.
Indoor wordt in het Nederlands ook gebruikt als in namen van grote overdekte sportevenementen, als verkorting van indoor kampioenschap, bijv. in Indoor Brabant, een jaarlijks hippisch evenement in Eindhoven. Plaatsing achter het zn., zoals in het NK indoor, het wereldrecord indoor, is sportjargon en komt bijv. ook voor in het NK heren of het wereldrecord 500 meter dames.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

indoor- [voorvoegsel met de betekenis ‘binnenshuis’] {in bv. indoorgolf 1926-1950} < engels indoor, in-door, < ouder within-door [idem].

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

indoor (Engels indoor)
indoor- (Engels indoor)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

indoorgolf binnenshuis gespeelde golf 1931 [KWT] <Engels

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal