Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

implementatie - (tenuitvoerlegging)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

implementatie (← Eng. implementation), modieus voor ‘uitvoering, invoering’. De term komt voor sinds het begin van de jaren tachtig. Reinsma (1984) geeft een vindplaats uit 1982. → implementeren*.

Implementatie. Een in zowel de binnenlandse als de internationale politiek veel gebruikte term voor ‘bewerktuiging’. Beslissingen nemen is één ding, ervoor zorgen dat besluiten ook nog worden uitgevoerd is weer heel iets anders. Daarvoor zijn vaak speciale uitvoeringsbesluiten nodig om de maatregelen in de praktijk te kunnen brengen. In zijn algemeenheid ook wel het handen en voeten geven aan een plan; afgeleid van het Engelse implementation. (Dick Houwaart en Willem Breedveld: Bestuurderstaal, 1990)
Implementatie. Uitvoering. Woord dat zich sinds de uitvinding van het stroomdiagram (concept  realisatie  implementatie) heeft vastgebeten in de woordenschat van zakelijk Nederland. ‘Wij stuiten op een kleine bottleneck bij de implementatie.’ Ofwel: het werkt nog niet. (Pieter Kort: Bisnis Babbel, 1996)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut