Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

hyperlink - (tekstgedeelte dat een onderliggende verwijzing bevat)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

hyperlink (Engels hyperlink)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

internet [wereldwijd computernetwerk] (1991). In 1991 komt het woord internet voor het eerst in het Nederlands voor. De komst van het internet levert in de jaren die volgen een groot aantal Engelse leenwoorden op, zoals bookmark, browser, cookie, cyberspace, homepage, hyperlink, webcam, weblog en website. In hetzelfde jaar wordt voor het eerst het woord e-mail in het Nederlands aangetroffen: dit digitale, elektronische postverkeer wordt vooral na 1995 op grote schaal gebruikt, en leidt tot nieuwe woorden als attachment, junkmail, provider en spam.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

hyperlink tekstgedeelte dat een onderliggende verwijzing bevat 1991 [Sanders 2001 (dieplinken)] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

hyperlink; hypertext link (← Eng.), verbinding tussen de verschillende pagina’s van informatie op een cd-rom* (een encyclopedie bijvoorbeeld) of op het Internet*.

Hyperlinks ‘binnen’ de Web-site zijn anders van kleur dan hyperlinks elders op het WWW. (PCM, januari 1997)
Het Woordenboek zelf. Het geeft de verklaring of omschrijving van informatica termen, waarbij kruisverwijzingen zijn verwerkt tot hyperlinks. (Computer thuis in bedrijf, februari 1997)
Akkoord, dit werk laat zich gewillig doorwandelen, maar dat weegt niet op tegen de eerder beperkte weergave van de multimediale functies, tegen het schrijnend gebrek aan hyperlinks en (woord)verklarende zijsprongen en tegen de hemeltergende lapsus die dit naslagwerk zo typeren. (NetWerk, maart 1997)
Aan iedere taak kan een hyperlink worden gekoppeld die uiteraard rechtstreeks naar het Web of Intranet leidt. (Computer! Totaal, januari 1998)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut