Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

huppelkut - (onnozel meisje)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

huppelkut, huppelmuts(je): dom, onnozel meisje. Deze pejoratieve term werd vooral populair na de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek in 1989. Hij gebruikte het woord in toepassing op oudere heren in crisis. Volgens een lezer van Onze Taal (februari/maart 1998, blz. 44 en oktober 1997, blz. 242) in het Amsterdam van de jaren veertig reeds in de betekenis van ‘hoer’. Joop Koopman (begeleider van Youp van ’t Hek en voormalig presentator van ‘Twee voor Twaalf’) blies het woord in de jaren negentig nieuw leven in door het in de mond te leggen van Youp. Zie ook huppeltrut*.

Ineens krijg je dan zo’n huppelkut aan tafel die mee komt eten. (Elsevier, 15/09/1990)
De poenerige, rijke jet-set van New York en omstreken: de patsers, de goudclub, de ‘lawyers’ en ‘brokers’, de managers en hun huppelkutjes. (Nieuwe Revu, 09/09/1992)
… het gestuntel van dat autistische huppelkutje, Juffrouw De la Bretonnière. (Theo van Gogh, Er gebeurt nooit iets, 1993)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

huppelkut, slang voor ‘onnozel en naïef meisje’. Het woord werd populair gemaakt door Youp van ’t Hek tijdens zijn oudejaarsconférence van 1989: ‘En het aardige is, dan komen ze binnen met die nieuwe vriendin en dat is altijd zo’n huppelkut van in de twintig.’ De ware bedenker van het woord is evenwel Youps begeleider Joop Koopman, voormalig presentator van het tv-programma ‘Twee voor Twaalf’. Volgens lezers van Onze Taal werd het woord al veel eerder gebruikt in de zin van ‘hoertje’.

In de hoofdstedelijke praktijk is deze bedenkelijke nieuwlichterij overigens alweer achterhaald, want in mijn directe omgeving zie ik steeds minder middelbare heren die op zoek zijn naar een huppelkut, maar wel veel middelbare dames die het doen met een troetelboy. (Emma Brunt: Een Rus over de vloer, 1992)
Ik zag hem naar Tom Hanks sjokken en dacht aan het hysterische huppelkutje dat in 1000 Rosen de hoofdrol speelt. HP/De Tijd, 07/10/94)
Waarom kiezen veel mannen van vijftig een ‘huppelkutje’ (Youp van ’t Hek) en het ‘jonge knappe tweede vrouwtje’ (Gert Jan Dröge)? (Inez van Eyk: Bij jou of bij mij? Erotische etiquette, 1994)
Ik weet doorgaans wel zeker dat Anne De Baetzelier, de sympathieke huppelkut, niet aansprakelijk is voor eventuele humor, maar nu begon ik toch te twijfelen. (Humo, 13/07/95)
Bij wijze van hulp regelde hij wat huppelkutjes die Nederlands wilden leren en zelf vertrok meneer naar het buitenland. (HP/De Tijd, 17/07/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal