Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

horeca - (bedrijfssector van hotels, restaurants en cafés)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

horeca zn. ‘bedrijfssector van hotels, restaurants en cafés’
Nnl. horeca- in een brochuretitel Cijfers en beelden van het verkeer in de horeca-bedrijven in Nederland in 1940 (door A.C. de Vooys) [1941; Picarta], kort daarna Horeca [1942; Picarta] als titel van een wekelijks vakblad; de horeca ‘de bedrijfssector van hotels, restaurants en cafés’ [1964; WNT Aanv. informateur].
Gevormd uit de eerste twee letters van elk van de woorden → hotel, → restaurant en → café.
In 1890 werd de Nederlandse Bond van werkgevers in hotel-, restaurant-, café- en aanverwante bedrijven “Horecaf” opgericht. Deze naam is tijdens de Tweede Wereldoorlog gewijzigd, toen de Duitse bezetters het Rijksbureau Horeca oprichtten, oftewel het Rijksbureau voor het Hotel-, Restaurant-, Café- en Pensionbedrijf. Na de oorlog is de inmiddels ingeburgerde vorm horeca blijven bestaan. Als collectief zn. is de horeca een verkorting van de horeca-bedrijven of de horeca-bedrijfstak.
Een afleiding van Horecaf is de NN schertsende benaming horecaffer ‘iemand die in horeca werkt’ [1984; van Dale], die ook in de branche zelf in 2005 nog steeds vrij algemeen wordt gebruikt.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

horeca [bedrijfsgroep van hotel-, restauranthouders e.d.] {1926-1950} gevormd van ho(tel), re(staurant), ca(fé).

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

horeca bedrijfsgroep van hotel-, restauranthouders e.d. 1940 [Picarta: titel van A.C. de Vooijs] <L

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut