Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

hazenbloed - (bloed van een haas)

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1997), Borrelwoordenboek: 750 volksnamen voor onze glazen boterham, Den Haag

hazenbloed In 1885 voor het eerst opgetekend, in Groningen, voor ‘jenever met stroop’. Een uitvoerige verklaring van deze borrelnaam is te vinden in het tijdschrift Onze Volkstaal van dat jaar:

In vroegere jaren, toen men nog met vlegels dorschte, werden, ten minste in het noordwesten der provincie [Groningen], de werkzaamheden van het kool[zaad]dorschen besloten met het haasdorschen. Te dien einde maakte men een haas van stroo, omwonden met bont papier en opgesierd met linten. De haas werd onder hoorngetoeter in het dorschkleed gebracht en door de dorschers met de vlegels stukgeslagen. Men noemde dit het hazebloed er uitslaan. Was de haas aan flarden geslagen, dan beijverde zich ieder er een stuk, vooral een lint, van machtig te worden. Hiermede trok men naar de woning van den boer, waar men bij de aankomst door de boerin getrakteerd werd op hazebloed (jenever met stroop).

Met sprak soms ook van een haasborrel. Het woord hazenbloed is opgenomen in de laatste editie van het Groene Boekje, maar of het werkelijk nog wordt gebruikt, is niet bekend.
Vergelijk klungelolie.

[Ter Laan 1929:328, 989-990; Molema 160; Ovt 3:79; WNT VI 160]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal