Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

gestapo - (Duitse geheime politie)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

Gestapo [Duitse geheime politie] {1926-1950} < hoogduits Gestapo samengetrokken uit Geheime Staatspolizei.

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

gestapo: (in Vlaanderen, studententaal) politie en rijkswacht. Populair scheldwoord in de jaren zestig. Tijdens het naziregime was de Duitse geheime politie het apparaat voor de onderdrukking, niet alleen voor het bezette gebied maar ook voor andersdenkende Duitsers. In tegenstelling tot de SA en de SS werd de Gestapo pas opgericht nadat de nazi’s aan het bewind kwamen. In Frankrijk wordt een agent die denkt zich alles te kunnen veroorloven wel eens uitgescholden voor Gestapiste.

Ges-ta-po! Ges-ta-po! Studenten bukten zich al, maar er was geen tijd meer om de straat op te breken. (Hans Devroe, Het schaakspel van Leuven, 1987)
Het eerste wat ik zag toen ik het café binnenkwam was een doodskist die door twee arbeiders van de Petrol werd binnengedragen. Anderen waren aan de deur blijven staan en riepen ‘Smeerlappen!’ en ‘Gestapo!’ naar buiten. (Guido Van Meir, Terug naar Oosterdonk, 1997)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

Gestapo Duitse geheime politie 1940-1945 [Van Lennep, Oorlogswrdb.] <Duits

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut