Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

geoniem - (woord dat teruggaat op een geografische naam)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

geoniem zn. ‘woord dat teruggaat op een geografische naam’
Nnl. geoniem ‘woord afgeleid van geografische naam’ [ca. 1990], geoniemen ‘woorden afgeleid van plaatsnamen’ [1994; NRC].
Een uitsluitend in het Nederlands voorkomende term, in 1990 bedacht door de neerlandicus Robert-Henk Zuidinga, naar analogie van de internationale term → eponiem, en gevormd op basis van Grieks gẽ ‘aarde, land, grond’, zie → geografie, en ónuma, ónoma ‘naam’, zie → naam.
Een publicatie van Robert-Henk Zuidinga, getiteld Flamenco komt van Vlaanderen, of hoe de geografie de Nederlandse woordenschat verrijkt, was door uitgeverij Thomas Rap aangekondigd voor 1992, maar het boek is nooit verschenen. Over woorden die zijn afgeleid van namen, zowel van eigennamen als van geografische namen, waren in 1900, 1904 en 1906 in Taal en Letteren al drie artikelen verschenen van de hand van C.A. Nauta. Uiteindelijk verscheen in 1995 het Geoniemenwoordenboek van Ewoud Sanders, waarna het woord geoniem ingeburgerd raakte.
Lit.: Sanders 1995, 7

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

geoniem woord dat is afgeleid van een aardrijkskundige naam 1995 [Sanders 1995] <Duits

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal