Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

freeware - (software die gratis wordt verspreid, maar waarop wel copyright rust)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

freeware software die gratis wordt verspreid, maar waarop wel copyright rust 1994 [PC+ 3/11, 19, 17] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

freeware (← Eng.), gratis computersoftware die zonder meer gekopieerd mag worden en waarbij de auteur dus afstand doet van zijn rechten. → shareware*.

Het mooiste van alles is dat het pakket tot 1 maart 1997 freeware is en dus gratis van de website van Symantec gehaald kan worden. (PC-Active, december 1996)
Op deze site kan je terecht voor het downloaden van freeware of het uittesten van programma’s gedurende 30 dagen. (NetWerk, maart 1997)
Freeware hoef je helemaal niet te betalen. In de meeste gevallen valt die software onder de zogenaamde GNU General Public License, dat is de algemeen aanvaarde licentie voor gratis software. (Computer Magazine, maart 1997)
PGP is een freeware-programma waarmee het mogelijk is berichten, of welk bestand op uw computer dan ook, te versleutelen (vercijferen) of te ontsleutelen (ontcijferen). (Computer thuis in bedrijf, april 1997)
Freeware is dan weer software die door iedereen vrij mag worden gebruikt, hetzij volledig vrij, hetzij binnen bepaalde voorwaarden. (NetWerk, april 1997)
WorldWrite is shareware, al noemen de makers het zelf ten onrechte ‘freeware’. (PCM, mei 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut