Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

fondant - (zacht suikerwerk; pure chocolade)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

fondant zn. ‘zacht suikerwerk’; (BN) ‘pure chocolade’
Nnl. als een standbeeld van fondant [1888; WNT verroeren]. Eerder al als bn. in zy zyn alle drie suikeragtig en fondant ‘zacht’ [1727; WNT vijg I]; de BN betekenis vooral in de samenstelling fondantchocolade ‘pure chocolade’ [1968; De Clerck 1981].
Ontleend aan Zwitsers-Frans fondant ‘soort suikergoed’ [eind 19e eeuw; Rey], substantivering uit de combinatie bonbons fondants, letterlijk ‘snoepjes die smelten op de tong’, met daarin het teg.deelw. van fondre ‘smelten’, zie → fondue.
BN fondant met de betekenis ‘pure chocola’ is via Belgisch-Frans overgenomen uit Zwitsers-Frans (chocolat) fondant, letterlijk ‘smeltende chocolade’, de naam die de Zwitserse chocolademaker Rodolphe Lindt (1823-1893) gaf aan het product van het in 1879 door hem geïntroduceerde (niet-gepatenteerde en daarom sindsdien algemeen toegepaste) procédé dat de kwaliteit van chocolade sterk verbeterde en haar doet smelten in de mond. In het Duits gebruikt men wel de leenvertaling Schmelzschokolade. In Frankrijk is de term ongebruikelijk, ten gunste van chocolat noir.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

fondant [suikergoed] {1896} < frans fondant [smeltend, fondant], teg. deelw. van fondre (vgl. fondue).

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

fondant suikergoed 1896 [WNT] <Frans

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut