Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

flyer - (kleine folder)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

flyer (Engels flyer)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

flyer kleine folder 1989 [Peptalk] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

flyer (← Eng.), wielrenner met een soepele pedaalslag, die een goed tempo kan onderhouden.

Hij is geen ‘flyer’, zal wel nooit een schoonheidsprijs winnen, is eerder uit het oude hout van de Flandriens gesneden. (Sportief, april 1989)
En zo’n koers was Milaan-San Remo eigenlijk zelden. Het was meer werk voor flyers. Snelle jongens, die het hoge tempo goed aankonden en dan aan de finish nog voldoende sprintvermogen over hadden om de lange onbehouwen spurt op de kaasrechte Via Roma te domineren. (Ron Couwenhoven: Wielerklassiekers, 1990)
de jaren negentig-variant van de folder of het strooibiljet, waarmee informatie wordt gegeven over op handen zijnde (jeugd)fuiven. Toen rond 1987 de eerste houseparty’s* werden georganiseerd, op geheime en illegale lokaties, werden flyers erg belangrijk bij het vinden van een publiek. Affiches waren immers te duur en te opvallend. Organisatoren maakten en verspreidden de flyers doorgaans zelf. Aanvankelijk werd alles met veel knip- en plakwerk gedaan. Als lokkertje werd meestal een plaatje van een smiley* gebruikt. Met de tijd werden de feesten echter veel groter, waardoor het publiek kritischer en veeleisender werd. De flyers werden dus groter, kleurrijker en origineler. Ze zijn stilaan uitgegroeid tot het gezicht van een nieuwe jongerencultuur. Tegenwoordig vind je ze bij de kapper of in een kledingzaak. Elke discotheek of dancing die er bij wil horen, laat nu gewoon flyers van het huis maken. Met flyers kan men ook snel commentaar geven of inspelen op een bepaalde trend.
In september 1988 werd in Amsterdam de eerste grote house-party gehouden, en al snel breidde het fenomeen zich uit als een olievlek. Het bleef ondergronds: de organisatoren werkten met uitnodigingen, ‘flyers’ die van hand tot hand gingen en binnen allerlei netwerken werden verspreid. (Geert Mak: De Engel van Amsterdam, 1992)
Flamman en Dano hebben een ‘flyer’ gemaakt, die is ondertekend door vrijwel alle house-dj’s in Nederland. (Nieuwe Revu, 27/01/93)
Er kwam een keer een gozer met een hele interessante locatie voor een feest: een spoortunnel hier in Rotterdam. Ging ik alles organiseren, flyers maken en zo. ((Nieuwe Revu, 09/10/96)
Ik pak een van de flyers uit de Aero-shop, stap in mijn Pontiac GrandAm en volg de verkeersborden die mij de ringweg op leiden. (De Morgen, 30/11/96)
Ik ken iedereen, van de lampjesindraaiers tot de ontwerpers van de flyers en het zijn allemaal mannen. (Opzij, januari 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut