Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

floaten - (gewichtloos drijven)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

floaten (← Eng. to float ‘drijven’ + -en), manier om te ontspannen in een zgn. floatcabine, een constructie van fiberglas, gevuld met water. Bedacht door een Amerikaanse neurofysioloog en gebaseerd op oude oosterse wijsheden en nieuwe westerse onderzoeken. Het zou stress en diverse lichamelijke klachten genezen en voorkomen, het weerstandsvermogen verhogen en het creatieve denken stimuleren.

En er wordt van alles beloofd: het floaten is de ideale manier om de turbulentie van het dagelijks leven van je af te laten glijden. Gedachtestromen verdwijnen langzaam maar zeker in het niets. Het lijkt alsof je in een andere dimensie terechtkomt. Nou, wie wil dat niet? (HP/De Tijd, 21/03/97)
Floaten is helemaal hip. Het is een populair bachelorsgeschenk en een geliefd verjaardagskado. Wie wil ontstressen gaat niet slapen of kuren, maar floaten. Het voordeel is dat je supersnel resultaat boekt. Eén uur floaten staat namelijk voor vier uur slaap. (Avant Garde, mei 1998)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut