Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

fastfood - (gemaksvoedsel)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

fastfood (Engels fast food)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

fastfood gemaksvoedsel 1984 [R84] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

fast-food (← Eng.), snelle hap, gemaksvoedsel: snel bereid voedsel, zoals bijvoorbeeld hamburgers, kroketten, döner kebab en i.h.b. de Big Macs en de ‘burgers’ uit de Amerikaanse massaproductie.

Catering van Dikker & Thijs of ‘fast food’ uit de magnetron. (Karla Fohrbeck en Huub Kuijpers: Van totem tot lifestyle, 1987)
Ze raakt verslaafd aan drugs en alkohol en eet uitsluitend fast food. (Fabiola, maart 1987)
In de keukens heerst een lopende-bandregime, waar het personeel volgens ontelbare instructies uit dikke handboeken, volgens strakke tijdschema’s en met strenge normen het ‘fast food’ binnen een minuut aan de bezoekers dient te serveren. ((HP/De Tijd, 29/11/96)
Fast food is er op elk uur van de dag en nacht, evenals klimaatbeheersing, vrije seks, arbeidsloos inkomen en plastische chirurgie die de jeugd verlengt. (NRC Handelsblad, 25/04/97)
overdrachtelijk m.b.t. producten die snel consumeerbaar zijn, bijvoorbeeld gemakkelijk leesbare tijdschriften.
Zijn ze het kunstmedium van de jaren tachtig, de nieuwe ‘Gesammtkunst’, de plaats waar de scheppingskracht van de popcomponist en de fantasie van de videokunstenaar elkaar ontmoeten — of slechts ordinaire reclame, visuele fast-food, opium voor de jeugd, postmoderne kitch? (Fenomenen van de jeugdcultuur (meerdere auteurs), 1989)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut