Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

extravert - (naar buiten gekeerd)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

extravert bn. ‘naar buiten gekeerd’
Nnl. extravert [1935; Sijs 2001], ook extrovert [1930; Brandt/Haan].
Nederlandse vorming op basis van Duits extravertiert, Engels extraverted en Frans extraverti ‘id.’, termen die door de Zwitserse psycholoog en filosoof C.G. Jung (1875-1961) in het begin van de 20e eeuw in de wetenschappelijke literatuur werden geïntroduceerd, tegelijk met introvertiert etc. (zie → introvert). Gevormd uit het Latijnse voorvoegsel extrā- ‘(naar) buiten’ en vertere ‘keren, wenden’ (waaruit ook bijv.versie; verwant met → worden), met bijgedachte aan een fictief Duits werkwoord *vertieren. In het moderne Duits wordt overigens een werkwoord extravertieren wel aangetroffen.
Het Duits en het Frans kennen geen woord extravert en in het Engels is extravert een zn. ‘extravert persoon’. Het Nederlandse woord staat in zijn combinatie vorm+betekenis dus alleen. Onder invloed van de tweede lettergreep van introvert is ook de vorm extrovert gebruikelijk. In het Engels en het Frans is hetzelfde gebeurd, in het Engels zijn de vormen met -o- zelfs de enige standaardtalige.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

extravert [naar buiten gekeerd] {1926-1950} gevormd van latijn extra [buiten] + vertere [keren, wenden] (vgl. introvert).

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

extravert naar buiten gekeerd 1935 [Kath. Enc.]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut