Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

emotietelevisie - (televisieprogramma dat inspeelt op de emoties van de kijker)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

emotietelevisie, televisieprogramma dat inspeelt op de emoties van de kijker; een combinatie van exhibitionisme en voyeurisme. Dit fenomeen kwam midden jaren negentig overgewaaid uit de VS, waar het bekend staat onder de noemer reality-tv*. Een bekend voorbeeld zijn de Oprah Winfrey-shows. Geïnterviewde personen gaan voor de camera over tot de intiemste bekentenissen, hetgeen een miljoenenpubliek oplevert. Ook verkort tot emo-televisie.

In de laatste ‘Spoorloos’ die ze presenteerde, viel er een vrouw flauw in de uitzending. En, natuurlijk: de camera’s vlogen erop af! Emotietelevisie heet dat, geloof ik. Vuiligheid zullen ze bedoelen. (Nieuwe Revu, 12/07/95)
Deze overzichtelijke wereld begon in 1988 te wankelen met de komst van de ‘Surpriseshow’, het eerste televisieprogramma dat doelbewust op tranen uit was. Daarmee was een uit Amerika afkomstig verschijnsel naar Nederland overgewaaid: emotietelevisie, ook wel ‘reality tv’ genoemd. (Opzij, juli/augustus 1995)
Emotie-TV, zoals het genre heet waarin Paul Witteman opereert, ligt onder vuur. (HP/De Tijd, 10/11/95)
En Urselin had al zo’n moeite haar artikel over emotie-televisie kort te houden. Ze had ‘heel veel informatie en heel veel eigen mening’. Ze vindt zelf dat emotie-televisie helemaal niet slecht is. (Trouw, 17/05/96)
Betere begeleiding voor deelnemers van emotie-tv. (NRC Handelsblad, 06/07/96)
‘Spoorloos’ is niet de zoveelste emo-tv maar een journalistiek programma. (De Morgen, 22/01/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal