Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

een-tweetje - (dubbelpass)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

een-tweetje, bij het voetbal: dubbelpass; snel combinatiespel tussen twee ploeggenoten. Opgenomen in het voetbalwoordenboek van Rob Siekmann (uit 1978).

Van Ruud Geels weten we over een tijdje echt niet meer dat hij de pispaal was in de trainingskampen, dat hij nog geen behoorlijke een-twee wist te maken of dat hij in advertenties kop-bestendige toupets aanprees. (NRC Handelsblad, 04/10/85)
meer algemeen: samenwerking tussen twee partijen om hindernissen te overwinnen en tot een bepaald resultaat te komen. Informeel.
Om vlug een bevredigend resultaat te bereiken moet men aan ploegspel doen en de juiste tactiek bepalen. Met een gelijkgezinde kun je ‘een één-tweetje opzetten’: je brengt iets in, je medestander komt er beamend overheen en je maakt het zelf af. Dat geeft de indruk dat niet alleen jij iets vindt, maar dat er meer deelnemers je mening delen. (Mark Baeyens: Taal in stukjes, 1982)
Jan is heel goed in het opzetten van een-tweetjes met politici om een extra zet te kunnen geven. (Vrij Nederland, 06/04/91)
Amateurvoetballer Donald Olie — ‘niet onverdienstelijk’ — bouwt ’n ééntweetje met Roda’s raspingelaar Mario Been. (Aktueel, 06/06/91)
Het kantoorleven bestaat voor een groot deel uit formele en informele contacten, telefoongesprekken en ‘eentweetjes’, vergaderingen en fluisterconversaties. (HP/De Tijd, 27/03/92)
Alles wat hij kan doen, is het als verbaal dreigement in de onderhandelingen inzetten. Om de Serviërs te dwingen wat inschikkelijker te zijn. Dat deed hij begin deze maand, in een een-tweetje met de NAVO. Meer heeft hij niet achter de hand. (Elsevier, 28/08/93)
Dezelfde gemeente is ook op zoek naar een coördinator Vestigingsbeleid, die ‘één-tweetjes’ maakt tussen bedrijven en bestuur, want ‘solo-acties lopen vaak stuk op een stugge verdediging.’ (Erik van der Spek: Taalmaskerade, 1993)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut