Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

ecotoerisme - (milieuvriendelijk toerisme)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

ecotoerisme, kleinschalig, milieuvriendelijk toerisme; trek naar natuurgebieden als vorm van ontspanning. De inkomsten komen dan ten goede aan het betrokken gebied.

Een coördinator van een milieugroep: ‘Eco-toerisme zou je iets moeten leren over flora en fauna en de milieu-problemen van deze regio. De meeste organisaties vragen daarvoor veel geld, maar leveren een slecht produkt; veel gidsen kennen de namen van de bomen en de dieren, maar weten niets van milieuproblematiek.’ (De Volkskrant, 21/12/91)
Dat er met het massatoerisme een en ander misloopt, weten we al langer. Nu er bij ons nog nauwelijks ongerepte gebieden zijn, is de trek naar de Derde Wereld niet meer te stuiten. We walsen er over de plaatselijke kulturen en rukken op naar de luxe hotelkamers en de bountystranden. Als reaktie daartegen ontstond het ekotoerisme waarbij de omgeving zo min mogelijk wordt aangetast. Toerisme-deskundigen zijn het er lang niet over eens of deze vorm van vakantie wenselijk is. (De Standaard, 21/05/93)
In het overlevingsgevecht van het hedendaagse eco-toerisme kan zelfs de milieuvriendelijkheid van een balpen van cruciaal belang zijn. Het gaat hard tegen hard in de eco-vakantiejungle. (De Volkskrant, 18/12/93)
Ook Nederlandse toeristen gaan sinds kort voor ‘zelfontplooiing gekoppeld aan een groot milieubesef’, al vinden de nieuwe touroperators de term eco-toerisme onduidelijk en gevaarlijk. (HP/De Tijd, 27/05/94)
In de laatste faze is de overbelasting van het milieu zo groot, dat er steeds minder toeristen komen. Als antwoord hierop is het ekotoerisme in opmars. Veel reisbureaus brengen reizen aan de man die garant zouden staan voor de ideale harmonie tussen ‘een avontuurlijk brok natuur’ en de bewuste toerist. Dat natuurvriendelijk toerisme is over het algemeen een illuzie. (De Morgen, 01/07/94)
Een fijn voorbeeld van wat er met een gebied gebeurt dat voor eco-toerisme wordt klaargestoomd, vinden we in Costa Rica, op het schiereilandje Nicoya. (HP/De Tijd, 05/07/96)
De regering in Quito sloot vorig jaar zelfs een hele reeks indiaanse centra voor ecotoerisme omdat de nodige vergunningen ontbraken. (De Standaard, 14/08/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut