Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

dvd - (digitale videodisk)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

dvd (Engels dvd)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

burn-out [psychische aandoening] (1994). Uit digitale krantenarchieven blijkt dat in 1994 onder andere het nieuwe woord burn-out opduikt. Andere woorden uit 1994 zijn: dvd, biobenzine, sms en flitspaal.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

dvd digitale videodisk 1994 [NRC-H 17/12/94, 15] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

dvd (acron. van digitale* videodisc), digitale videogeheugenschijf, een schijf even groot als een cd*, waarop de gebruiker zelf informatie kan opslaan. Het gaat daarbij zowel om computergegevens als om geluids- of video-opnames. Wellicht zal deze schijf binnen enkele jaren computerdiskettes en videocassettes vervangen. Eigenlijk een meer geperfectioneerde toepassing van de gewone cd-rom*-speler. Terwijl er op de klassieke cd zo’n 650 megabyte aan gegevens kan, is de dvd zo ontwikkeld dat er standaard 4,7 gigabyte op kan. In de Verenigde Staten en Japan sinds het midden van de jaren negentig te koop, bij ons pas in 1997 door Panasonic op de markt gebracht. Er zouden twee verschillende toepassingen komen: de dvd-rom en de dvd-video; mogelijk komt er ook een dvd-audio.

Al op de computerbeurs Comdex in november 1996 waren de eerste DVD-spelers te bewonderen. Maar die waren nog niet helemaal af, zo blijkt nu. (PCM, februari 1997)
De DVD biedt plaats voor een hele langspeelfilm, en kan tot 18 Gb gegevens stockeren. Eén enkele DVD zou bij voorbeeld de volledige versie van ‘The Longest Day’ kunnen bevatten met dubbing en ondertiteling in verscheidene talen. (Computer Shopping in Belgium, februari 1997)
De eerste DVD-video speler die Panasonic bij ons op de markt brengt, de DVD-A100, biedt al deze mogelijkheden. Naast een superdegelijke videokwaliteit biedt deze speler ook een betere geluidskwaliteit dan de meeste audio CD-spelers. (NetWerk, april 1997)
‘Gisteren zat onze president Cor Boonstra nog in de stoel waarin jij nu zit,’ zegt Digitale Video Disc-specialist Loek Sanders trots, terwijl hij de gloednieuwe DVD-promotieschijf van Philips omhooghoudt. (HP/De Tijd, 23/05/97)
Een nieuw product dient zich bovendien aan: de digitale videodisc (dvd). Het succes van deze potentiële opvolger van de videocassetteband, laat zich moeilijk voorspellen. (Elsevier, 21/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal