Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

doemscenario - (pessimistische voorstelling van toekomstige gebeurtenissen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

doemscenario, pessimistische voorstelling van toekomstige gebeurtenissen.

Als de Keynesiaanse truc van bestedingsimpulsen ook daar werkt, ontstaan ineens glorieuze perspectieven. Dan kunnen de doemscenario’s van het Centraal Planbureau weer worden opgeborgen en gaat Europa een economische renaissance tegemoet.(Elsevier, 16/10/93)
In een ‘doemscenario’ (waarin ook rekening werd gehouden met het opheffen van Nederland 2 na een eventueel vertrek van de Tros) schetste de NOS in oktober dat een dergelijk verbond 430 banen zou kosten. (Trouw, 09/12/94)
In het debat over een buitenlandse interventie in het voormalige Joegoslavië is een zogenaamd ‘doemscenario’ uitgestippeld. Wat kan het ergste gevolg zijn van zo’n militair ingrijpen? Servië reageert met tegenaanvallen, er worden nog meer VN-troepen naar Bosnië gestuurd, Albanezen in Kosovo gaan een vrijheidsstrijd tegen Servië beginnen, enz. Uiteindelijk zouden ook Macedonië, Bulgarije, Griekenland en Turkije in deze waanzinnige oorlog betrokken kunnen raken. (Hans Heestermans in Taalkalender 1994)
De verkiezing van Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu als de nieuwe premier van Israël is pas twee weken oud. Maar nu al wordt elk zicht op zijn ware intenties ontnomen door een hausse aan doemscenario’s in de media over wat de rechtse Bibi voor het Midden-Oosten in petto heeft. (HP/De Tijd, 14/06/96)
Het zou ons te ver leiden om bij elke geteste PC een doemscenario te verzinnen en dan telkens de software vanaf de recovery disk en cd-rom opnieuw te installeren. (De Morgen, 10/10/96)
‘Uitleveren doen wij per slot van rekening ook met “Amerikaanse” echtparen die met twintig weedplantjes op zolder zijn betrapt.’ Van dat doemscenario zijn de Hakkelaar en de verdediging zich maar al te bewust. (Vrij Nederland, 04/01/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut