Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

cruisen - (een cruise maken)

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

cruisen (Engels to cruise)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

cruisen (← Eng. to cruise + -n), oorspronkelijk ‘flaneren; rondslenteren; in een auto opzichtig rondrijden’. In homojargon: het zoeken naar een partner; in een bepaalde buurt flaneren in de hoop een partner te kunnen versieren.

... dat zullen de ‘cruisende’ nichten en vrijwillig vrijende paartjes de dames feministische planologen niet in dank afnemen (Haagse Post, 07/02/87)
Het cruisen in de binnenstad is pas verdwenen op het moment dat meer bars dan alleen ‘Argos’ donkere kamers creëerden voor anonieme en vluchtige seks en een geautomobiliseerd homopubliek parkeerplaatsen langs de autoweg daarvoor ging gebruiken. (Gert Hekma e.a.: De roze rand van donker Amsterdam, 1992)
In parken proberen jongens de aandacht van klanten te trekken door te ‘cruisen’, een soort flaneren, maar ze kunnen ook in hotels terecht. (Sietske Altink: Handel in hartstocht. Het prostitutiebedrijf in Nederland, 1995)
Het gros van de mensen loopt sowieso te cruisen in de duinen. (Nieuwe Revu, 14/05/97)
Het zijn nu vooral mannen die na het werk nog even ‘cruisen’. (HP/De Tijd, 05/12/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut