Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

computeren - (met de computer spelen)

Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

biobak [vuilnisbak] (1992). Uit digitale krantenarchieven blijkt dat in 1992 onder andere het woord biobak voor het eerst opduikt. Dit is de naam voor de bak waarin groente-, fruit- en tuinafval moet worden verzameld, zodat er later compost van kan worden gemaakt. Andere woorden die in dit jaar opduiken, zijn computeren en grenshospitium.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

computeren met de computer spelen 1992 [GVD]

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

computeren, informeel voor ‘met de computer werken’.

De hele familie vindt het leuk om te computeren en doet dit natuurlijk het liefst op de gezelligste plek in huis. (PC-Consument, maart 1997)
communiceren via het Internet*.
Toen ik eens naar de Unief in Brussel trok om toch nog eens met haar te computeren merkte ik dat ze met andere computerfreaks aan het babbelen was. (De Morgen, 16/10/93)
Daarom maakte PTT Telecom een netwerk waarin bedrijven zich presenteren en waar burgers gratis naartoe kunnen ‘computeren’, mits ze over een geavanceerde PC met modem en CD-rom-drive beschikken. (Trouw, 03/10/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut