Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

computeranalfabeet - (leek op het gebied van informatica)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

computeranalfabeet: volslagen leek op het gebied van informatica. Wie geen computer bezit en geen toegang heeft tot het internet wordt tegenwoordig beschouwd als een proleet*. Syn.: digibeet*.

In de Verenigde Staten, waar de informatie-technologie al veel eerder op grote schaal is ingevoerd, blijkt nu tachtig procent van de ‘computer-analfabeten’ van het vrouwelijk geslacht. (de Volkskrant, 03/01/1987)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

computeranalfabeet, pejoratieve aanduiding voor een volslagen leek op het gebied van de informatica. → digibeet*.

In de Verenigde Staten, waar de informatie-technologie al veel eerder op grote schaal is ingevoerd, blijkt nu tachtig procent van de ‘computer-analfabeten’ van het vrouwelijk geslacht. (De Volkskrant, 03/01/87)
Trouwens, is deze sluimerende gedachte over een 06-lijn voor computeranalfabeten niet geld waard? (Opzij, maart 1995)
Als laatste komt Olivier Wegloop binnenwandelen. Hij heeft naam gemaakt met de ‘Boomerang Freecards’ die bij diverse Nederlandse uitgaansgelegenheden in rekjes aan de muren hangen. Wegloop is in dit gezelschap de computeranalfabeet. (Wave, april 1995)
‘Internet’ en ‘Digitale Snelweg’ zijn termen die zelfs de computer-analfabeet inmiddels heeft leren kennen. (PC-Consument, september 1995)
De opkomst van het WWW betekende dat ook een computeranalfabeet op een makkelijke manier aan de ongelooflijke hoeveelheid informatie kan komen die beschikbaar is op het Internet. (Computer! Totaal, december 1996)
Zelfs de grootste computeranalfabeten zullen er wel eens van Internet gehoord hebben, getuige bijvoorbeeld het feit dat ook de oudste levende mens onlangs een eigen homepage heeft opgezet. (PC-Active, april 1997)
Een computeranalfabeet zou een muis ook voor een microfoon kunnen houden. (Elsevier, 02/08/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut