Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

combi - (afkorting van combinatie; minibus)

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

kombi s.nw.
Volkswagen minibus, of enige minibus, veral een wat passasiers kommersieel vervoer.
Uit D. Kombi.
D. Kombi is 'n verkorting van die handelsnaam Kombinationskraftwagen.
Vanuit Afr. in S.A.Eng. (1964).

Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

happening [(ludieke) (kunst)manifestatie] (1965). Het Winkler Prins Boek van het jaar vermeldt een aantal nieuwe woorden die zijn ontstaan of ingeburgerd rond 1965: babyfoon, bermprostitutie, booreiland, botel, candid camera, combi, contactlens, contractspeler, drive-in, escalatie, eyeliner, flatneurose, happening, hearing, high, inhaalstrook, inlegluier, koopgolf, kortparkeerder, kijkdichtheid, launderette, luchtkussenvoertuig, luisterdichtheid, luisterlied, middenbermbeveiliging, paperback, parkeergarage, parkeermeter, part-timers, pop-art, programmeur, protestsong, psychofarmaceutica, red-tape, reputatiebehartiging, resocialisatie, ruimte-afval, seksbom, spuitbus, stiltegebieden, straatmeubilair, supermarkt, teach-in, televerkoper, vangrail, vluchtstrook, vouwfiets, wasserette, weggooifles, wegpiraat, winkelcentrum, woningwetwoning.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

combi, informele afkorting van combinatie. Als zelfstandig naamwoord en voorvoegsel.

Carrière maken was het antwoord. Een combi van: we zitten niet bij de pakken neer, ook al dansen we op de rand van de vulkaan. (Man, april 1987)
‘True Faith’ van New Order. Een perfect combi-plaatje: èn om naar te luisteren, èn om op te swingen. (Muziek Express, oktober 1987)
... de meestal noodzakelijke en vermoeiende combi van privé- en dit publieke bestaan. (Opzij, juli/augustus 1988)
... de op zichzelf al meer dan bijzondere studiocombi Linda Ronstadt/Philip Glass... (Oor, 11/02/89)
De man met het tegelijk macho en toch teder klinkende stemgeluid ziet kans om de ongedwongen rock van, pakweg, een Springsteen te koppelen aan de poëzie van, zeg maar, een Dylan — een combi die vooral in de rustige nummers schitterend uitpakt. (HP/De Tijd, 21/02/97)
Bijna overal, ook in het buitenland, zijn de duo’s vrouwen. Man-vrouw-combi’s komen sporadisch voor, en de nog zeldzamere man-man-duo’s zijn alleen in Engeland gesignaleerd. (Opzij, juni 1997)

Winkler Prins Boek van het jaar (1958-1980), Amsterdam / Brussel (lemma ‘Nieuwe woorden in onze taal’)

Combi (1966) (afgeleid van combinatie), een naam die gebruikt wordt voor apparaten met gecombineerde functie, bijv. een wasmachine met ingebouwde centrifuge; ook de naam voor een personenauto die voor het vervoer van goederen kan worden gebruikt. In de laatste betekenis ai direct na 1945 in gebruik.
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut