Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

cliffortia - (plantensoort)

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1993), Eponiemenwoordenboek: Woorden die teruggaan op historische personen, Amsterdam

cliffortia, door Linnaeus genoemd naar de Amsterdamse patriciër George Clifford [1685-1760], bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie. Op zijn buitengoed De Hartecamp bij Haarlem bezat Clifford een bijzondere kruidentuin, die in 1737 door Linnaeus, Cliffords lijfarts, werd beschreven. Linnaeus maakte De Hartecamp, waar ook een menagerie met ‘vreemde viervoetige dieren’ en vogels was gevestigd, tot een toeristische trekpleister in Europa.

C.A. Backer (1936), Verklarend woordenboek van wetenschappelijke plantennamen

Cliffórtia L. [C. Linnaeus], - genoemd naar Dr. Jur. G. Clifford (1685, Amsterdam; 1760, Amsterdam), schatrijk bewindhebber der Ned. O.I. Compagnie, commissaris van den Hortus Medĭcus te Amsterdam, eigenaar der nog steeds bestaande buitenplaats De Hartekamp bij Bennebroek, waar hij een zeer groote en fraaie verzameling uitheemsche planten en dieren bezat. Linnaeus (zie Linnaea), dien hij van den Amsterdamschen hoogleeraar J. Burman (zie Burmannĭa) “in ruil” had verkregen voor een plaatwerk van den beroemden Eng. plantkundige Sloane (zie Sloanĕa), was daar van 1735-38 zijn gast en beschreef in een groot plaatwerk (Hortus Cliffortiānus, in 1737 op kosten van Clifford uitgegeven) de planten uit dien tuin, over welken hij zoo in verrukking kwam, dat hij verklaarde niet te weten, in welke wereld hij geraakt was, dat hij zijn bloedverwanten vergeten had en niet meer dacht aan toekomstige en reeds doorstane ellende. Men zie het schallende voorbericht van den Hortus Cliffortiānus. - De Hemel gave, dat er nog mannen van geld in Nederland waren, die zoo’n voorbericht verdienden.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal