Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

chick - (meisje)

Etymologische (standaard)werken

Diverse auteurs (2011-), Etymologiewiki

Betekenis: ‘meisje’, ‘jonge vrouw’. Verkleinvorm: chickie. Vaak in de verbinding lekkere chick of lekker chickie en dan doorgaans enigszins denigrerend bedoeld, met een seksuele lading (‘lekker ding’, ‘lekkere meid’). Begin jaren zestig uit het Amerikaans-Engels overgenomen, waar chick al sinds de jaren twintig van de 20ste eeuw wordt gebruikt voor ‘jonge vrouw’. De oorspronkelijke betekenis, in het Engels, is ‘kuiken’ en ‘jong van een dier’. Vroegste Nederlandse bewijsplaats: Remco Campert, Het leven is vurrukkulluk (1961). Campert schrijft: “Dat kun je niet maken bij die chick, jongen.” En: “Nee, jongen, die chick is toevallig een hele jofele chick.” Van 1968 tot 2008 bestond een tijdschrift genaamd Chick, een van de eerste pornografische tijdschriften in Nederland. In de huidige jeugdtaal, sinds circa 2010, wordt chick ook op een neutrale manier gebruikt voor ‘vriendin’ of ‘verkering’ (E. Sanders, ‘Ik zit met me chick op de bank’, NRC Handelsblad 9-5-2011).

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

chick [meisje] {1961} < engels slang chick [eig.: kuiken, jong van een dier], oudengels cycen; verwant met kuiken.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

chick (Engels chick)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut